Het klokhuis over Dood en Afscheid

Ik vind het als uitvaartbegeleidster belangrijk dat kinderen bij een uitvaart betrokken worden, een rol krijgen tijdens de uitvaart (als ze dit zelf ook willen uiteraard) en dat alle vragen die kinderen stellen serieus genomen worden, hoe grappig of onbelangrijk ze in onze oren misschien ook klinken.

Een leven zonder afscheid bestaat niet’ – Stine Jensen (filosoof)

Rouw gaat echter verder dat alleen de periode rondom de uitvaart en ik kan mij goed voorstellen dat ouders en verzorgers weleens met de handen in het haar zitten omtrent alle vragen en emoties van kinderen. Een fijne ondersteuning bij het beantwoorden van vragen is de nieuwe vierdelige serie van Het Klokhuis over dood en afscheid nemen. De afleveringen bevatten verschillende onderwerpen rondom de dood. Zo wordt er gestart met de vraag: Wat is dood zijn eigenlijk en wat gebeurt er in je lichaam als je doodgaat? Daarna wordt aandacht besteed aan hoe je afscheid neemt en wat er precies gebeurt bij een begrafenis of een crematie. De laatste aflevering staat volledig in het teken van rouw. Wat voel je en hoe ga je hiermee om? Deze afleveringen kunnen gebruikt worden om kinderen voor te bereiden op wat er komen gaat of om achteraf te bekijken en handvatten te bieden om eigen ervaringen te verwerken en te bespreken. Kortom, in elke situatie waardevol.

Er wordt uitgebreid en serieus met alle onderwerpen omgegaan. De afleveringen verschijnen wekelijks, de eerste aflevering is te zien op 21 januari 2021. Je vindt de afleveringen hier: NTR | Het Klokhuis – Het Klokhuis over Dood en Afscheid