Forse stijging kosten voor begraven

Vlak na de jaarwisseling kwam het even rauw op ons dak vallen. Een prijsstijging voor begrafenissen van 35 procent! Zonder aankondiging of mogelijkheid tot bezwaar werd dit voorstel aangenomen door onze gemeenteraad. Dit betekent dat een uitvaart nu ruim €1400,- meer kost dan een aantal weken geleden.

De gemeente heeft deze oplossing bedacht om de lijkbezorgingsrechten kostendekkend te maken. Dit is het wettelijke vastgelegde recht om begraven of gecremeerd te worden. De grond die gebruikt wordt voor een begraafplaats en het onderhoud van de rouwcentra kost de gemeente geld. Het eerste voorstel van de gemeente was, om de kosten voor begrafenissen te laten stijgen met €50.000 in vier jaar. Hier is wel protest tegen ingediend en dit is gecorrigeerd naar een lager bedrag.

Toch blijft de stijging van de kosten veel te hoog.

Los van de hoge kosten zijn veel mensen ontevreden over de Westlandse begraafplaatsen. Doordat er nu een bedrijf is ingehuurd voor het onderhoud van alle Westlandse begraafplaatsen is het lastig om een verantwoordelijke te spreken of gehoor te krijgen op klachten. Veelgehoorde gebreken zijn: het tekort aan goede afvalbakken, zeker voor het groenafval en de slecht onderhouden looppaden. Een aantal begraafplaatsen hebben geen tegels, maar alleen kleine steentjes waardoor deze onbegaanbaar zijn voor mensen die slecht ter been zijn.

Hoge kosten en geen waar voor je geld is de conclusie van veel Westlanders.

Embrasse Uitvaarzorg is aangesloten bij Eerlijke Uitvaarten. Dit betekent dat ik transparant ben en blijf in het delen van de kosten van een uitvaart en geen marges bereken. Maar ook ik moet deze kosten doorberekenen aan mijn klanten en daarom vind ik het belangrijk om hiertegen in verzet te komen. Alle Westlandse uitvaartondernemers hebben samen een open brief gestuurd aan de Gemeente Westland met het verzoek het genomen besluit in te trekken.

Ook verscheen er op 6 januari 2020 een ingezonden brief namens de uitvaartondernemers in de krant.